Scholový tábor

Také o letošních prázdninách probíhal scholový tábor, tentokrát ve Slavkově u Brna. Bylo tam plno lidí, od dvojčat, která ještě ani neuměla chodit, až po dospěláky. Byly tam sprchy, výtah, schody, zámek a kousek od Slavkova dokonce Brno. Prostě tam bylo všechno, co k táboru patří, a občas ještě něco málo navíc. Ale abych tady nevypisovala jenom nudné a zbytečné informace, které (pokud by se vám povedlo článek vůbec dočíst a neukousat se přitom nudou) byste si stejně buď mohli domyslet sami, nebo vám k ničemu nebudou a nezajímají vás, ráda bych zmínila pár zajímavostí.

Tématem byl Sv. František z Assisi, o jehož životě jsme se dozvěděli třeba i to, že je tvůrcem betlémů, které dáváme pod vánoční stromky.

Na zámku ve Slavkově se kdysi používaly speciální pastičky na vši, které si šlechtičny začesávaly do svých krásných účesů. Vypadaly jako vajíčka a byl v nich vzorek krve. Vši do nich nalezly a ven už se nedostaly.

Minimálně jednou za týden jsme se všichni vykoupali (byli jsme na koupališti) – což je zhruba 21,5× víc, než průměrná šlechta, která se myla dvakrát – třikrát ročně.

Podle statistik vedených již léta se stane přibližně jednou za sto let, že by se na všechny účastníky tábora nedostalo jídlo. A to jedno za sto let vyšlo právě na letos. Kuchaři si s tím ovšem poradili (jako ostatně se vším) a připravili něco dalšího. Nikdo tedy nezemřel a všichni byli šťastní a najezení.

Poslední večer proběhly čtyři divadelní inscenace hry Kohoutek a slepička v romantické Francii, v divoké Africe, v samurajské Číně a na severním pólu. Jedna část posledního zmiňovaného dramatu se odehrávala ve farní knihovně v Jaktaři.

Pro ty, kteří neměli možnost jet s námi a teď je jim to líto a brečí, je tady možnost interaktivního zapojení se do tohoto článku a nasátí táborové atmosféry. (Když můžete cvičit před televizí, proč ne tohle?) Určitě umíte písničku Kdo stvořil mrkající hvězdy, mrkající hvězdy…… Náš otec Bůh! Zazpívali jste si to všichni? Fajn. A teď zkuste francouzsky tyhle sloky:

Kdo svochil kchupající kchupky, kchupající….. Náš otec Bůh!
Kdo svochil Kchrákající vrrrány, kchrákající…….Náš otec Bůh!
Kdo stvochil Dchrnkající hachrfy, dchrnkající……… Náš otec Bůh!

Na závěr malá, téměř podprahová reklama: Dejte své dítě na scholový tábor! Zjistí něco o světcích. (Pro ty, kteří to stále nepochopili: pes Sv. Františka se vážně nejmenoval Guláš. Dělali jsme si srandu.) Zvládne dodržovat základní hygienu. Skvěle se nají. Naučí se plynně jazyky (hlavně frrancouzsky). Navštíví spoustu zajímavých míst. A bude vám moct povyprávět věci, které se do tohoto článku už nevešly.

Barbora Mludková